Επώδυνες Μυϊκές Συσπάσεις: Πως προκαλούνται και πως να τις αντιμετωπίσετε

Τι είναι η επώδυνη μυϊκή σύσπαση; Ποιοι μύες είναι πιο ευαίσθητοι στις επώδυνες συσπάσεις και ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για ανακούφιση από τον πόνο;

Όταν μιλάμε για επώδυνες μυϊκές συσπάσεις, συχνά αναφερόμαστε σε έναν μη ειδικό πόνο, κυρίως στην πλάτη ή στα πόδια. Στην πράξη, μια επώδυνη μυϊκή σύσπαση είναι μια ακούσια σύσπαση ή ένας επώδυνος σπασμός που επιμένει με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να βρίσκεται σε ένα ακριβές σημείο, συχνά στα λεγόμενα «μυϊκά σημεία πυροδότησης» (trigger points), ή σε μια ολόκληρη μυϊκή περιοχή.

Τα κύρια συμπτώματα των συσπάσεων είναι ο οξύς και τοπικός πόνος κατά τη σύσπαση του εν λόγω μυός, που συνοδεύεται από δυσκαμψία στο άγγιγμα και σε ορισμένες περιπτώσεις σχετίζεται επίσης με περιορισμένη κίνηση της άρθρωσης, για παράδειγμα δυσκολία στη στροφή του αυχένα.

Γιατί συμβαίνουν οι επώδυνες μυϊκές συσπάσεις; Οι πιο συχνές αιτίες.

Οι επώδυνες μυϊκές συσπάσεις δεν είναι τίποτα άλλο από μια αμυντική αντίδραση του σώματος, που προκαλείται όταν ένας μυς τίθεται σε πίεση πέρα από τις δυνατότητές του ή για να προστατεύσει μια άρθρωση που πονάει ή παρουσιάζει φλεγμονή, περιορίζοντας την κίνησή της. Μια μυϊκή σύσπαση μπορεί να προκληθεί από πολλά αίτια, όπως: ξαφνικές, απότομες κινήσεις, υπερβολική ένταση κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή έλλειψη επαρκούς προθέρμανσης και διατάσεων. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες περιλαμβάνουν επίσης προβλήματα στάσης, όπως λανθασμένες στάσεις που διατηρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα (ποιος δεν έχει αποκοιμηθεί στον καναπέ για παράδειγμα;), χειρουργική επέμβαση, αλλά και συναισθηματικό στρες ή υπερβολικά καθιστική ζωή.

Ποιες περιοχές του σώματος είναι πιο ευαίσθητες στις επώδυνες μυϊκές συσπάσεις;

  • Αυχένας: ο λαιμός είναι ίσως η περιοχή όπου οι επώδυνες μυϊκές συσπάσεις συμβαίνουν πιο συχνά, κυρίως λόγω της πίεσης και της έντασης που συσσωρεύονται σε αυτήν την περιοχή. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και επαρκώς, μπορεί να οδηγήσουν σε δύσκαμπτο αυχένα. Οι μύες που επηρεάζονται περισσότερο εδώ είναι η ωμοπλάτη του ανυψωτήρα και η άνω περιτονία του τραπεζοειδούς, με επώδυνα συμπτώματα κυρίως κατά τις κινήσεις περιστροφής.
  • Άνω μέρος της πλάτης: μια άλλη περιοχή όπου εμφανίζονται συχνά επώδυνες συσπάσεις είναι στους μύες μεταξύ των ωμοπλατών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οφείλονται σε ξαφνικές και ακούσιες κινήσεις (για παράδειγμα απλά από ένα δυνατό φτέρνισμα ή επαναλαμβανόμενο βήχα!) ή σε έντονη προσπάθεια. Οι μύες που επηρεάζονται περισσότερο είναι ο ρομβοειδής, η κάτω περιτονία του τραπεζοειδούς και ο πλατύς ραχιαίος. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος επιδεινώνεται με περιστροφικές κινήσεις του κορμού ή με βαθιά αναπνοή.
  • Οσφυϊκή περιοχή: οι έντονες μυϊκές συσπάσεις σε αυτή την περιοχή προκαλούν αυτό που είναι κοινώς γνωστό ως «καταπόνηση της πλάτης», με άλλα λόγια οξύ πόνο στην οσφυϊκή περιοχή με δυσκολία στην κίνηση. Τα αίτια αυτού του τύπου σύσπασης μπορεί να είναι η ανύψωση ενός βαρέος αντικειμένου από το επίπεδο του εδάφους ή μια λανθασμένη κάμψη στάσης που κρατήθηκε για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Οι μύες που επηρεάζονται περισσότερο είναι ο τετράγωνος οσφυϊκός, ο παρασπονδυλικός και ο πλατύς ραχιαίος.
  • Περιοχή του ώμου: ο ώμος είναι μια πολύ περίπλοκη άρθρωση και είναι συχνό σημείο επώδυνων μυϊκών συσπάσεων, που προκαλούν πόνο και περιορίζουν την κίνηση. Συνήθως προκαλούνται από υπερφόρτωση ή κακή στάση του σώματος. Οι μύες που επηρεάζονται περισσότερο είναι η άνω περιτονία του τραπεζοειδούς, ο υπερακάνθιος, ο ελάσσων θωρακικός και το τελικό τμήμα του πλατύ ραχιαίου.
  • Κάτω άκρα: το κάτω άκρο είναι συχνά θύμα επώδυνων μυϊκών συσπάσεων, κυρίως μεταξύ των αθλητών και των αθλητριών, που γίνονται αισθητές ως έντονοι πόνοι όταν προπονούνται ή παίζουν αγώνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούνται και μετά από χειρουργική επέμβαση, για παράδειγμα μετά από επέμβαση στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο. Οι μύες που επηρεάζονται περισσότερο από αυτές τις συσπάσεις είναι ο γαστροκνήμιος, ο δικέφαλος μηριαίος, οι προσαγωγοί και οι τετρακέφαλοι.

Θεραπείες για μυϊκές συσπάσεις

Η θεραπεία των επώδυνων μυϊκών συσπάσεων είναι συνήθως απλή και με ταχεία ανάρρωση. Ωστόσο, στην περίπτωση των αιφνίδιων συσπάσεων στα κάτω άκρα, είναι απαραίτητο να γίνει διάγνωση προκειμένου να αποκλειστεί ένα διάστρεμμα ή μία ρήξη μυός που θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο όπως μια απλή σύσπαση.

Μια επώδυνη μυϊκή σύσπαση υποχωρεί συνήθως από μόνη της μέσα σε μία εβδομάδα ανάπαυσης από τη σωματική δραστηριότητα. Για να επιταχυνθεί η ανάρρωση, οι πιο χρήσιμες θεραπείες είναι η θερμότητα και η φυσιοθεραπεία, όπως το χαλαρωτικό μασάζ και η θεραπεία Tecar. Η χρήση φαρμακευτικών προϊόντων όπως τα ΜΣΑΦ ή τα μυοχαλαρωτικά θα πρέπει να γίνεται μόνο σε πιο σοβαρές περιπτώσεις και μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής.

Αντίθετα οι χρόνιες επώδυνες μυϊκές συσπάσεις λόγω προβλημάτων στάσης χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για μια μόνιμη λύση, απαιτείται έλεγχος της στάσης του σώματος για να εντοπιστεί η ακριβής αιτία και να προγραμματιστεί η καλύτερη θεραπεία μαζί με έναν γιατρό, φυσιοθεραπευτή, ή κατάλληλα καταρτισμένο personal trainer.

Πηγή

  1. https://www.cetilar.com/en/patologie/contratture-muscolari-sintomi-e-rimedi/