Η άρθρωση του γόνατος

Το γόνατο είναι μία από τις μεγαλύτερες και από τις πιο πολύπλοκες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Η σύνθετη ανατομία της άρθρωσης, η οποία αποτελείται από συνδέσμους, μηνίσκους, χόνδρο, τένοντες, επιγονατίδα, αρθρικό θύλακο και μυς, συμβάλει στην εξαιρετικά υψηλή σταθερότητά της. Σε κάθε μας βήμα η άρθρωση του γόνατος δέχεται περίπου το τριπλάσιο φορτίο του σωματικού μας βάρους.

Πώς επιτυγχάνεται η σταθεροποίηση της άρθρωσης;

Ουσιαστικά, η σταθεροποίηση της άρθρωσης του γόνατος επιτυγχάνεται μέσω των μυϊκών και συνδεσμικών στοιχείων της. Αυτά διαχωρίζονται σε δυναμικούς (ενεργούς) και στατικούς (παθητικούς) σταθεροποιητές. Στους δυναμικούς σταθεροποιητές ανήκουν οι μυς με τους τένοντές τους, ενώ στους στατικούς ανήκουν οι διάφοροι σύνδεσμοι και οι μηνίσκοι (έσω και έξω μηνίσκος).

Το γόνατο στηρίζεται πλευρικά από τους έσω και τους έξω πλάγιους συνδέσμους, ενώ σταθεροποιείται προσθιοπίσθια και στροφικά με τους χιαστούς συνδέσμους. Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος εμποδίζει την πρόσθια μετατόπιση της κνήμης και ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος την οπίσθια.

Ακόμα, πολλοί δυνατοί μυς και πιο συγκεκριμένα, ο τετρακέφαλος, οι οπίσθιοι μηριαίοι και οι προσαγωγοί, συνεργάζονται για να κινούν την άρθρωση και κατά συνέπεια, συμμετέχουν στην σταθεροποίησή της.

Συνήθεις κακώσεις και φθορές

Λόγω της πολύπλοκης ανατομικής δομής που διαθέτει, είναι εξαιρετικά επιρρεπής όχι μόνο σε τραυματισμούς, αλλά και σε φθορές.

Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί του γόνατος σχετίζονται με κατάγματα γύρω από το γόνατο, εξαρθρήματα, διαστρέμματα και ρήξεις των συνδέσμων. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι τραυματισμοί αφορούν περισσότερες από μία δομές του γόνατος

Τα πιο συνηθισμένα σημάδια τραυματισμού ή φθοράς είναι ο πόνος και το οίδημα.

Αντιμετώπιση των τραυματισμών/ φθορών

Για την πιο σωστή αντιμετώπιση ενός τραυματισμού ή της φθοράς στην άρθρωση του γόνατος, είναι σημαντικό να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια.

Ο τρόπος αντιμετώπισης, συντηρητική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η σοβαρότητα του τραυματισμού ή της φθοράς, η γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς καθώς και το επίπεδο των δραστηριοτήτων του.

Η κρέμα Cetilar®

Η κρέμα Cetilar® μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στη βασική θεραπεία και στη φυσιοθεραπεία.

Είναι κατάλληλη για εφαρμογή 2 φορές την ημέρα στην πάσχουσα περιοχή και έχει κλινικά δεδομένα για 12 εβδομάδες συνεχούς χρήσης. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της κρέμας είναι σημαντικό να γίνεται πολύ καλό μασάζ στην περιοχή του γόνατος, τουλάχιστον μέχρι αυτή να απορροφηθεί πλήρως.

Η υψηλή περιεκτικότητα της κρέμας Cetilar® σε κετυλιωμένα λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης ανακουφίζει από τον πόνο και τη φλεγμονή, επαναφέρει την ελαστικότητα των ιστών και βελτιώνει την κινητικότητα.

Η κρέμα Cetilar® είναι άοσμη, δεν χρωματίζει και δεν αφήνει υπολείμματα στο δέρμα και στα ρούχα.

Ανακαλύψτε την στο φαρμακείο της γειτονιάς σας!